Minkälainen on hyvä koulukartta?

Kartta on koulusuunnistuksen opetusväline, jonka tilaaminen ei ole aivan yhtä yksinkertainen prosessi kuin monien muiden koululiikuntaliikuntavälineiden hankkiminen. Kartan valmistukseen tarvitaan suunnistuksen harrastaja tai kartoituksen ammattilainen. Kartan valmistus on kunnalle järkevä sijoitus, sillä se tarjoaa koululaisten ohella lähiliikuntapaikan monille eri ryhmille.

Hyvä koulukartta on
tupsu Helppolukuinen ja selkeä
tupsu Sopivassa mittakaavassa oppilaan kartanlukutaitoihin nähden
tupsu Ajantasainen, eli kartassa olevat asiat löytyvät myös maastosta
tupsu Jokaisella oppilaalla omassa kädessä
tupsu Taiteltavissa pieneen käteen sopivaksi
tupsu Selkein, oikean kokoisin ratamerkintäsymbolein piirretty

Jos koulun käytettävissä on useita ajantasaistettuja karttoja, valitse kartta oppilaiden taitotason mukaan, niin että aluksi suunnistetaan pihakartan mittakaavalla (noin 1:1000) ja siitä siirrytään sprinttikartan mittakaavalle (1:4000-5000) ja vasta edistyneimpien oppilaiden kanssa käytetään suunnistuskarttoja (1:10 000).

Sprinttisuunnistuskartta

Sprinttisuunnistus on täysivauhtinen lyhyt suunnistusmatka ensisijaisesti kulttuuriympäristössä (puistot, ulkoilualueet, taajamien lähimetsät) yhdistäen ultralyhyen ja puistosuunnistuksen ominaisuuksia. Sprinttisuunnistukseen julkaistiin vuonna 2005  kansainväliset sprinttisuunnistuskartan kuvausohjeet.

Sprinttisuunnistuskartan merkittävimmät erot verrattuna suunnistuskarttaan:

  • Sprinttisuunnistuskartassa paksuilla mustilla viivoilla kuvataan kulkuesteitä, kuten aitoja, muureja ja jyrkänteitä.
  • Sprinttikartan viralliset mittakaavat ovat 1:4000 ja 1:5000 ja käyräväli 2 tai 2.5 m. Näiden vaihtoehtojen kaikkia neljää kombinaatiota on mahdollista käyttää
  • Kaikki kadut ja muut kovapintaiset hyvin juostavat alueet ja väylät kuvataan vaalealla ruskealla.
  • Rakennukset kuvataan mustalla reunaviivalla ja 50-65 %:n mustalla täytöllä, jotta ratamerkinnät ja korkeuskäyrät (jotka piirretään rakennusten läpi) näkyvät
  • Katokset kuvataan 0.07 mm reunaviivalla ja 20 % mustalla täytöllä
  • Syvät vesistöt: sininen 100 % tai 75 % ja 0.18 mm musta rantaviiva
  • Alle 50 cm matalat juoksukelpoiset vesistöt: sininen 30 %, rantaviiva 0.18 mm sininen 100%

Metsämaasto kuvataan sprinttisuunnistuskartalla lähestulkoon samalla tavalla kuin suunnistuskartalla. Isot jyrkänteet kuvataan kulkuesteinä, joten kilpailija ei saa hypätä sellaiselta alas eikä kiivetä isoa jyrkännettä ylös. Metsämaastossa on tärkeätä kuvata tarkoin kulkua hidastavat alueet ja niiden hidastavuuden aste. Myös kiellettyjen alueiden ja etenkin niiden reunojen kuvaaminen yksikäsitteisesti on tärkeätä.

Lue lisää: sprinttikartta.

Sprinttisuunnistuskartan kuvausohjeet voi ladata pdf-tiedostona.

Sprinttisuunnistuksen määritelmä

Pihakartta

Koulun pihakartan avulla lapsille voidaan opettaa suunnistuksen alkeita. Selkeät kohteet helpottavat karttakuvan hahmottamista ja pinta-alaltaan pieneltä alueelta tehty tarkka, yksityiskohtainen, mutta samalla helppolukuinen kartta luo mahdollisuuksia monipuolisten harjoitteiden järjestämiseen.

Pihakartta laaditaan mittakaavaan 1:500 – 1:2500. Pihakartalla on karttamerkein kuvattuna sellaisiakin kohteita, joita ei tavallisessa suunnistuskartassa tai sprinttisuunnistuskartassa kuvata, esimerkiksi jalkapallomaali, keinu tai kiipeilyteline.

Pihakartan kansalliset kuvausohjeet