DVD

dvd_etukansiOlé kartalla! opetus-DVD on lähetetty syksyllä 2008 Koululiikuntaliiton postituksen mukana jokaiseen suomalaiseen peruskouluun ja opettajankoulutuslaitokseen. DVD:tä ei ole enää jaossa (2015).

DVD tarjoaa opettajalle työkalun aloittaa suunnistustunnit helposti ja innostavasti. Videolta löytyy perusoppia karttamerkeistä, suunnistustaidosta, tervellisestä ruokavaliosta ja suomalaisesta metsästä. DVD:llä on myös demonstraatioita monipuolisista koulusuunnistusharjoituksista sekä ennakkoasenteita herättelevä Kummeli osio. Kummelisketsit hauskuuttavat, mutta orientoivat myös pohtimaan suunnistusjakson alussa hyvän suunnistusopetuksen toteutusmalleja.

Suunnistusta opettavat suunnistuksen maailmanmestarit Minna Kauppi ja Jani Lakanen. Myös Kummelista tuttu Raimo Vormisto (Heikki Silvennoinen) on päättänyt valmentaa Timo Silakasta (Timo Kahilainen) suunnistajan omilla metodeillaan piittaamatta suunnistuksen maailmanmestari Minna Kaupin neuvoista.

Opetus-DVD:n sisältö

Osa 1 (kesto 38min)
Alakoululaisen tytön Camillan koulupäivä. Suunnistustunnilla tutustutaan kartanlukutaidon perusteisiin, opetellaan kartan värejä ja karttamerkkejä sekä harjoitellaan helpoilla suunnistusradoilla. Suunnistustaitoa Camillalle ja hänen luokkatovereilleen opettaa maailmanmestari Minna Kauppi. Koulupäivän kertomus alkaa aamiaisella ja päättyy illalliseen sisältäen mallin hyvästä ruokarytmistä sekä terveellisen ruokavaliosta ja elämäntavoista.

Osa 2 (kesto 38min)
Yläkoululaisen pojan Jeren koulupäivä. Suunnistustunnilla harjoitetaan suunnistuksen perustaitoja aiemman opitun ja oman taitotason mukaisesti. Tutustutaan erilaisiin suunnistusharjoitteisiin, pohditaan reitinvalintoja ja opetellaan käyttämään kompassia. Suunnistustaitoja Jerelle ja hänen luokkatovereilleen opettaa maailmanmestari Jani Lakanen. Koulupäivän kertomus alkaa aamiaisella ja päättyy illalliseen sisältäen mallin hyvästä ruokarytmistä sekä terveellisen ruokavaliosta ja elämäntavoista.

Osa 3 (kesto 11min)
Lapset ja nuoret kertovat minkälaista suunnistus on harrastuksena. Osassa esitellään myös suunnistuksen eri lajit: suunnistus, hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus ja tarkkuussuunnistus.

Kummelisketsit erikseen (yhteiskesto 9min) Katso näytevideo!