Rastiseikkailutapahtuma

Rastiseikkailu_logo_pieniSuunnistusliiton Olé kartalla! koulusuunnistuksen kehittämisprojekti järjesti 11.-16. toukokuuta 2009 ensimmäisen valtakunnallisen Rastiseikkailuviikon. Viikon aikana eri puolilla Suomea järjestettiin 23 koulupäivänmittaista koulusuunnistustapahtumaa 1.-3. –luokkalaisille oppilaille. Tapahtumat järjestettiin yhteistyössä suunnistusseuran, alueellisen koulukoordinaattorin, Suunnistusliiton sekä Olé kartalla! –projektin yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuonna 2010 ja 2011 Rastiseikkailuja järjestettiin usealla paikkakunnalla.

Vuodesta 2011 lähtien Rastiseikkailutapahtumaa ei tarvitse enää erikseen hakea, vaan tapahtuman voi järjestää haluamanaan ajankohtana keväällä tai syksyllä.  Järjestäjänä voi olla koulu tai seura, yksin tai yhdessä. Järjestämisen tueksi Suunnistusliitto tarjoaa  koulutusta, jonka seura tai koulu voi tilata omalle paikkakunnalleen. Koulutukseen osallistuneet saavat kaiken järjestämiseen tarvittavan materiaalin tulostettavassa muodossa käyttöönsä. Seurojen, jotka ovat aikaisemmin järjestäneet Rastiseikkailutapahtuman, mutta eivät osallistu koulutukseen, on mahdollista saada materiaali käyttöönsä ottamalla yhteyttä liiton nuorisopäällikköön.

Rastiseikkailu –tapahtuma on kehitetty markkinoimaan suunnistusta monipuolisena ja erilaisille lapsille sopivana liikuntaharrastuksena. Päivän tarkoituksena on antaa suunnistuksesta onnistumisen kokemuksia ja demonstroida koulusuunnistukseen sopivia harjoitteita ihanteellisella koulukartalla. Koululuokat kiertävät päivän aikana toimintarasteilla oman opettajan johdolla annetun seikkailukartan mukaisessa järjestyksessä ja aikataulussa.

Tapahtuman keskuspaikaksi kannattaa valita koulupiha tai urheilukenttä, josta on valmis kartta. Suosituksena on sprinttikartan käyttö. Koulujen suunnistus- ja sprinttikartoille myönnetään normaalia karttarahaa. Lisäksi kartan valmistukseen voi hakea nuoren kartoittajan tukea. Tapahtuman keskuspaikan ympäriltä on löydyttävä aloitteleville suunnistajille mielekästä ja helppoa piha- ja metsämaastoa.

Seuran ja koulun kannattaa tehdä yhteistyötä Rastiseikkailutapahtuman järjestämisessä. Suunnistusseurojen yhteystiedot