Leimausvinkit

Perinteisen suunnistusrasteilla käytetyn pihtileimauksen tilalle on kilpasuunnistuksessa tullut elektroninen leimaussysteemi nimeltään Emit. Koska elektronisten leimauslaitteiden ja -korttien hinta on korkea, päästään kouluissa tällaista leimausta kokeilemaan vain harvoin. Esimerkiksi seurojen vieraillessa kouluilla tai Rastiseikkailutapahtumissa.

Rastiseikkailu Saarijarvi tytto leimaa

Pihtileimaus

Jos koululla ei ole käytössä pihtileimasimia niitä kannattaa kysellä suunnistusseuroilta, jotka ovat poistaneet niitä usein käytöstä. Pihtileimasimia voi myös tilata esimerkiksi Suunnistajan Kaupasta. Pihtileimasimet sopivat hyvin pihasuunnistukseen, jossa harjoite on lyhyt ja vauhdikas.

Pihtileimasin

Värikynät ja kuvat

Rasteille voidaan laittaa erivärisiä kyniä, joista tehdään merkintä vastauskorttiin kyseisen rastinnumeron ruutuun. Rastilla voi olla myös kuva tai karttamerkki ja oppilaan tehtävä on yhdistää rastin numero ja kuva toisiinsa vastauskortissa.

Tehtävärastit

Etenkin metsäsuunnistuksessa rasteilla käynnin kontrolloimisen sijaan oppilaita voidaan motivoida erilaisin ongelmanratkaisu-, kysymys- ja tehtävärastein rastien hakuun. Oppilaiden suosikkeja ovat monenlaiset jäljitys- ja ongelmanratkaisutehtävät. Näin voidaan integroida suunnistusharjoitukseen muiden oppiaineiden opetusta.

Esimerkkejä tehtävärasteista tehtavarasti tehtavarasti2

Turun OKL:n perusopintojen opiskelijoiden tehtävärastituotoksia syksyltä 2007.

OKL_tehtrasti1 (doc)
OKL_tehtrasti2 (doc)
OKL_tehtrasti3 (doc)
OKL_tehtrasti4 (doc)
OKL_tehtrasti5 (doc)