Talvi

Talven hiihtokaudella on hiihtosuunnistus hyvä tapa innostaa oppilaita hiihtämään. Alueeksi sopii hyvin kuntoladun ympäristö. Hiihtosuunnistaa voidaan tavallisella suunnistuskartalla, johon piirretään vihreällä tussilla latu-urat. Hiihdon helpottamiseksi kannattaa kartta ripustaa oppilaiden rintaan hakaneulalla tai kaulaan narulla. Oikeat hiihtosuunnistajat käyttävät rintaan kiinnitettävää karttatelinettä.

1. HIIHTOSUUNNISTUS

Hiihtosuunnistus on suksilla suoritettava suunnistusmuoto, jossa edetään maastoon avattuja ja karttaan merkittyjä erilevyisiä hiihtouria pitkin. Tehtävänä on kiertää radan rastit numerojärjestyksessä etenemällä kartalta valittua reittiä pitkin. Rastit on sijoitettu urien varteen.

hisu

2. LATUSUUNNISTUS

Selvä (ehkä tuttukin) yhtenäinen latu-ura, jonka varrelle viedään 4-6 rastia sekä kynät rasteille. Oppilaille annetaan kartta, johon on piirretty kierrettävä reitti punaisella viivalla. Kartta kiinnitetään hakaneulalla takin rintamukseen. Rastille tultaessa oppilas merkitsee kynällä olinpaikkansa karttaan piirretylle viivalle poikkiviivalla tai pienellä ympyrällä. Voidaan toteuttaa myös yhteisenä karttaretkenä hiihtäen.

Kartta copywrite Olavin Rasti

Kartta copywrite Olavin Rasti

3. ERILAISIA SUUNNISTUSHARJOITUKSIA SOVELLETTUNA HIIHTOKAUDELLE

Rastijahti
Viedään rasteja lähilatujen varrelle ja merkitään rastit karttaan. Tehtävänä on hakea kaikki rastit siinä järjestyksessä kuin kukin haluaa.

Oman radan suunnittelu
Oppilaat voivat muodostaa itse annetuista rasteista parin kanssa radan ja oman radan kierrettyään vaihtaa karttaa naapuri parin kanssa.

Tunnuksen ja kirjaimet yhdistäminen
Rasteilla on rastilippu ja rastitunnus A-F, kartassa on piirrettynä vain rastiympyrät ja numerto 1-5. Oppilaat etsivät rasteja ja merkitsevät mikä rasti vastaa mitäkin tunnusta.

Paljon rasteja kartalla, vähemmän maastossa
Kartalle on piirretty rastiympyröitä enemmän mitä maastoon on viety rasteja.

Partiosuunnistus
Parit hakevat latujen varrelle vietyjä rasteja yhteistuumin. Kaikki rastit tulee parikohtaisesti hakea joko liikkuen yksin tai parin kanssa yhdessä.