Extreme

Erilaisia suunnistuslajeja ja ideoita teemapäiviin, liikuntapäiviin ja leirikouluihin. Oppilaat saattavat innostua suunnistuksesta täysin uudella tavalla, kun heille annetaankin mahdollisuus hakea rasteja pyörällä, meloen tai pimeässä. Erilaiset seikkailu- ja jäljitystehtävät tai toisenlainen kulkutapa voi tuottaa oppilaisiin huomaamatta tipeämpää liikettä, jännitystä ja vauhdin hurmaa.

1. PYÖRÄSUUNNISTUS

Lähes kaikki suunnistusharjoitteet ovat sovellettavissa pyöränkin päällä tehtäväksi. Suunnistustehtävä pysyy samana, mutta rasteja voi hakea pyöräillen hiukan kauempaakin.

2. MELOEN SUUNNISTUSTA

3. PIMEÄSUUNNISTUS

Leiri koulun ehdoton kohokohta voi olla pimeäsuunnistus. Lähdetään ryhmässä taskulamppujen kanssa varustettuina metsään. Pimeäsuunnistukseen on helppo yhdistää seikkailua; rasteilla voi olla tehtävinä esim. leirivalan vannominen, yöeläimien tunnistaminen, metsään kätkettyjen heijastimien etsiminen jne.

Myös koulun salissa voidaan suunnistaa hämärässä salikartan avulla. Maasto ja kartta voidaan rakentaa liikuntavälineistä tai pallokentän viivoista. Taskulappujen kanssa rastien haku on jännittävää ja lisää haastetta.

4. TOIMINTARATA TAI LUONTOPOLKU

Suunnistusharjoitukseen voidaan hyvin yhdistää erilaisia tehtäviä. Suunnitellaan esimerkiksi helppo suunnistusrata, jonka varrella on tiimityöskentelyä, nokkeluutta, hieman taitoa ja fyysistä ponnistelua vaativia tehtäviä. Kierretään pienessä ryhmissä.

Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi

  • Toisen oppiaineen opetussisältöön
  • Toiseen liikuntalajiin taitojen tai säntöjen kertaukseen
  • Muihin koulun kasvatustavoitteisiin, kuten ryhmätyötaitoihin tai ongelmanratkaisuun

5. AMAZING RACE