Vilskettä ja vipinää pitkin Suomea

Opettajat saavat seikkailuissa tehtäväkseen kuljettaa ryhmäänsä annetun aikataulun mukaisesti pisteeltä toiselle. Toimintapisteillä lapsia auttavat ja neuvovat järjestävän seuran ohjaajat. Mallisuoritusten ja yhteisten kokeilujen jälkeen lapset saavat vielä itsekseen tai pienissä ryhmissä testata omia taitojaan pisteellä. Kun puolen tunnin toiminta-aika on ohi, opettaja johdattaa laumansa seuraavaan pisteeseen.

Seikkailut on suunnattu 1.-3.-luokkalaisille, mutta joillakin pienillä paikkakunnilla mukaan on otettu myös isompia alakoululaisia. Toisaalta taas muutama isompi kaupunki järjestävät tapahtuman ainoastaan kolmasluokkalaisille ja tekevät sen sitten vuosittain. Näin kunnan kaikki koululaiset pääsevät mukaan seikkailemaan sinä vuonna, kun ovat sillä kolmosluokalla. Tapoja on monia, mutta seikkailut ovat kaikkialla samannäköisiä. Paikallisia piirteitä toki näkyy, mutta kaikki viisi toimintapistettä ja niiden toimintaidea on joka puolella sama, samoin aikataulutus, kyltit ja palkinnotkin.

Muistoksi seikkailupäivästä lapset saavat purkkaa, nenäliinoja ja seikkailupassin. Lisäksi Suunnistusliiton Juhlavuoden kunniaksi jokaiseen tapahtumaan on toimitettu arvontapalkintoja, joita opettajat päivän päätteeksi saavat luokissaan arpoa.

Alla on kuvia maanantain 10.5.2010 seikkailusta Hyvinkäältä, jossa paikallinen seura Hyvinkään Rasti seikkailutti yli 200 oppilasta. Menossa oli mukana myös maajoukkuesuunnistaja Tuomas Tervo.